Gelresule Foruma Hosgeldiniz... www.gelresule.turkproforum.com

Mutlu Olmanin Tilavet Yolu
 
AnasayfaKapı*SSSAramaKayıt OlGiriş yap
Forum sayfamiza Moderator olmak isteyenler adminle iletisim gecsinler gelresule@hotmail.com dan bize kisa mesajlar yollayabilirsiniz tesekkurler saygilarimla gelresule @dmin
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
» cok guzel anlamli soz anlayana
Çarş. Eyl. 04, 2013 11:27 am tarafından Admin Gelresule

» ol der ve olur
Ptsi Mayıs 27, 2013 5:04 am tarafından Admin Gelresule

» Zahmet Buyurdunuz Ya Resulullah
Cuma Ocak 04, 2013 9:51 am tarafından Admin Gelresule

» Yoldan Güzel Geçmek
Cuma Ocak 04, 2013 9:50 am tarafından Admin Gelresule

» Selamün Aleyküm
Çarş. Eyl. 26, 2012 5:13 am tarafından Admin Gelresule

» Abdullah Bin Mes'ûd (Lutfen sonuna Kadar okuyunuz)
Paz Eyl. 02, 2012 1:37 am tarafından Admin Gelresule

» Turk AntiVirus Programi
Perş. Ağus. 23, 2012 10:41 am tarafından fenhas

» Ramazan bayraminiz Mubarek olsun
Perş. Ağus. 23, 2012 10:39 am tarafından fenhas

» Vücudunda tüy yerine tırnak çıkıyor!
Perş. Ağus. 23, 2012 10:38 am tarafından fenhas

» Camiler (siir)
Salı Ağus. 21, 2012 7:13 am tarafından Admin Gelresule

» Uhud (siir)
Salı Ağus. 21, 2012 7:11 am tarafından Admin Gelresule

» Adalet Ve Tevazu
Cuma Ağus. 17, 2012 11:26 pm tarafından Admin Gelresule

» Hz. Adem İle Havva
Cuma Ağus. 17, 2012 11:22 pm tarafından Admin Gelresule

» Kabil Ile Habil
Cuma Ağus. 17, 2012 10:55 pm tarafından fenhas

»  Hz Nuh as Gemisi
Cuma Ağus. 17, 2012 10:55 pm tarafından fenhas

»  Ağızdaki Taşın Hikmeti
Cuma Ağus. 17, 2012 10:54 pm tarafından fenhas

»  Ahsen-ül Kasas
Cuma Ağus. 17, 2012 10:53 pm tarafından fenhas

En iyi yollayıcılar
Admin Gelresule
 
fenhas
 
mustafa.bykara
 
ADISAKLI
 
Terlan
 
dalga fm
 
Kurtar_Yarab
 
Yusufcan_Putkiran
 
Giriş yap
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni hatırla: 
:: Şifremi unuttum
web siteleri 
Sohbet Alani

Paylaş | 
 

 Siyer - Soru ve Cevaplar

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin Gelresule
Admin
avatar

Mesaj Sayısı : 914
Kayıt tarihi : 12/05/10
Yaş : 40

MesajKonu: Siyer - Soru ve Cevaplar   Cuma Ağus. 10, 2012 6:22 am

SİYER - Soru Cevap

Soru 1 : Peygamber Efendimiz (sav)’in kendisine vahiy gelmeden önce devamlı
olarak şehirden uzaklaşıp, putlara tapmamanın zevkini çıkardığı yer ve
sonunda da kendisine peygamberliğin verildiği yani ilk vahyin geldiği dağın
ve mağaranın ismi nedir?
Cevap : Nur dağı, Hira mağarası
Soru 2 : Peygamber Efendimiz (sav)’e Hira mağarasında iken gelen ilk vahyin şekli
nasıldır?
Cevap : Rüyayı Sadıka (Gerçek rüya şeklinde)
Soru 3 : Ebu Süfyan, Ebu Cehil ve El-Ehnes isimli üç müşrik gizlice birbirlerinden
habersiz Allah Resulü (sav)’in Kur’an okumasını dinlemeye giderlerdi
Sabaha kadar evin yakınında Kur’an okunuşunu dinlerler gün ağarmaya
başlayınca da kimseler görmesin diye gizlice ayrılmak istediklerinde
birbirleriyle karşılaşırlar ve birbirlerine bir daha gelmemek üzere söz verirlerdi
Ama her üçüde bir önceki gece dinledikleri şeyi özlerler, verdikleri sözleri
unutur yine bir sonraki gece gizlice gelirlerdi Bir kez daha söz verip gene
gelirler Kur’an’ı Kerim’in bu güzelliğini gördükleri halde yinede teslim
olmuyorlardı İşte bu şekilde hoşnut olup ta kabul etmeyen, teslim olmayan bu
insanlar ve onlar gibi onların bulunduğu konuma ne ad verilir?
Cevap : İnadı Küfür
Soru 4 : İslam’ı yaşamak için yerel iktidarın zulüm rejimlerinden kaçıp daha müreffeh bir
hayata kavuşmak müslümanca yaşamak, Allah (cc)’ın kanunlarını ikame etmek,
Ruhun Allah (cc)’ın kanunlarıyla terbiye edilmesi için ilahi yaşam kaygısını
Allah (cc)’ın arzında değişik yerlerde vermek sebebiyle yapılan göçe ne ad verilir?
Cevap : Hicret
Soru 5 : Mekke’de İslam’ın istediği şekilde yaşayamayan müslümanların, bir davanın
gerçekleşmesi gayesi ile yani insanların ve beşer sistemlerin değil, Allah (cc)’ın
istediği şekilde yaşamak için vatanlarını, evlerini, binitlerini, ailelerini terk
etmeleri hareketine ne ad verilir?
Cevap : Hicret
Soru 6 : Suçları yalnız Allah (cc)’a inanmak, onun kanunlarına göre yaşamayı istemek
olan insanlara Mekke müşrik devleti tarafından alınan, hiç bir şekilde
müslümanlarla temas edilmeyecek, onlardan kız alınmayacak, kız verilmeyecek,
hiç bir şey satın alınmayacak ve satılmayacak gibi kararların alınıp halka
duyurulması için bir afişle Kabe’nin duvarına asılması olayına İslam tarihinde
verilen ismi o günkü ve bugünkü adıyla söyleyiniz
Cevap : Haber-üs Sahife, Ambargo
Soru 7 : Peygamber Efendimiz (sav)’in Medine’ye gelişinin yedinci ayında Rabbimiz
savaşa izin verdi Bu izin Hac suresi 39 ve 40cı ayetlerle oldu Bu ayetlerden
sonra Allah Resulü (sav)’in düşman üzerine gönderdiği ilk İslam ordusu ve
aynı zamanda İslam’ın ilk seriyyesi olan seriyyenin komutanı kimdir?
Cevap : Hz Hamza (ra) dır
Soru 8 : Peygamber Efendimiz (sav)’in hicretinden hemen sonra Medine’de yaptığı
ilk üç iş nedir?
Cevap : a-İslam devletinin merkezi olan caminin inşaatı,
b-Müslümanların ekonomik sorunlarını gidermek,
c-Müslümanların can emniyetini sağlamak
Soru 9 : İşkence yıllarında Ebu Lehep ve karısı Ümmü Cemil müşriklerin iki azılı
kişileri idiler Biri emir veriyor diğeri uyguluyordu Ebu Lehebin emriyle
Ümmü Cemil dikenleri topluyor ve Allah’ın Resulü (sav)’in geçeceği
yollara diziyordu Bu iki zalimin yaptıkları zulümlerden dolayı Kur’an’ı
Kerim’de adlarına sure inmiş ve bu surede kendilerine Rabbimizin kelamıyla
beddua edilmiştir Peygamber Efendimiz (sav)’e ve ashabına zulmeden
bu iki azılı müşrikin Tebbet suresinde geçen ahiretteki isimlerini söyleyiniz
Cevap : Hammaletel Hatap
Soru 10: Rasulüllah Efendimiz (sav)’in bir gecede Mekke’den Kudüs’e oradan da
Allah (cc)’a en yakın makam olan Sidret-ül Müntehaya gitmesine ne ad verilir?
Cevap : İsra ve Miraç
Soru 11: Beş vakit namaz ne zaman farz kılındı?
Cevap : Miraçta
Soru 12: Mekke’de tebliğ imkanı kalmayınca Allah Resulü (sav) tebliği Mekke dışına
taşımayı düşündü İlk sefer olarak Taife gitmeyi planladı Çünkü orada
akrabaları vardı ve bundan dolayı tebliğin rahat olacağına inanıyordu Ama
orada da Ebu Lehebin emriyle zulmün devam ettiğini görünce Peygamber
Efendimiz (sav) küfür ehli hakkında mukaddes ve tarihi bir söz söylüyordu
Bizlere tecrübe ve düstur olacak bu tarihi söz nedir?
Cevap : “Küfrün hepsi tek millettir”
Soru 13: Peygamber Efendimiz (sav) hicret esnasında Medine yolunda değil
Mekke’nin güney kısmına doğru yola çıkıp ve üç gün Mekke yakınlarında bir
mağarada kalıp sonra hicretlerine (yollarına) devam ettiler Ebu Bekir (ra) ile
kaldıkları bu mağaranın ismi nedir?
Cevap : Sevr Mağarası
Soru 14: Peygamber Efendimiz (sav)’in emriyle savaşa gidilen ama kendisinin
iştirak etmediği seferlere (savaşlara) ne denir?
Cevap : Seriyye
Soru 15: Mekke’de yaşanan ambargo olayından sonra her an saldırı olur diyerek
silahlı olarak bekleyen müslümanlardan bir sahabe bir gün
Rasulüllah (sav)’e şu suali sordu: “Ya Rasulüllah, hayatımızdan emin olup
silahlarımızı bırakacağımız gün gelmeyecek mi?” Bu soruya Peygamber
Efendimiz (sav)’in kıyamete kadar da Ümmeti Muhammede bir ölçü olacak
şekilde verdiği cevap nedir?
Cevap : “Müslümanların silahlarını bırakıp rahat edecekleri günler az olacaktır”
şeklinde oldu
Soru 16: Peygamber Efendimiz (sav)’in bizzat başında komutan olarak iştirak ettiği
savaşlara gaza denir Peygamber Efendimiz (sav) kaç defa savaşa katılmıştır?
Cevap : 27 defa
Soru 17: Hz Ömer (ra)’in ifadesi ile Rasulüllah (sav)’in hayat programının özeti nedir?
Cevap : İman, Hicret, Cihat
Soru 18: Allah (cc)’ın istediği gibi İslam’ı top yekün yaşanması , İslam’ı tebliğ uğruna
verilen mücadeleye, Allah (cc)’ın hükümlerinin her tarafta uygulanmasını temin
için mü’minin canı ve malıyla, mücadeleye, söz, yazı, sohbet ve savaşla olan
harekete ne denir?
Cevap : Cihat
Soru 19: Peygamber Efendimiz (sav)’in bizzat orduya komutan olarak ilk katıldığı
savaşın, başka bir ifade ile ilk gazvenin adı nedir?
Cevap : El-Ebva (Veddan) Gazvesi
Soru 20: Peygamber Efendimiz (sav)’in gönderdiği ilk savaşlardan olan seriyyenin
bir kaç özelliği vardır ki bunlar: İlk defa bir kafir öldürüldü, ilk defa esir alındı,
ilk defa ganimet alındı, Peygamber Efendimiz (sav) bu seriyyeye gizli bir
yazıyla emir vermiştir Bu özelliklere sahip olan seriyyenin komutanı kimdir?
Cevap : Abdullah Bin Cahş
Soru 21: Uhut harbinde Peygamber Efendimiz (sav)’i öldürmek kastı ile atını onun
üzerine süren ama Peygamber Efendimiz (sav)’in bir hamle ile öldürdüğü,
Mekke döneminde Rasulüllah (sav)’e en çok işkence yapan ve ölümü
Efendimizin elinden olan kafir kimdir?
Cevap : Ubey Bin Halef
Soru 22: Mekke devletinin, İslam devletine yenildiği savaşların en büyüklerindendir
Ki bu savaşta müşriklerin önde gelen isimlerinden Ebu Cehil, Utbe Bin Rabia,
Ümeyye Bin Halef, Nadir Bin Haris gibi azılılarını kaybetmiälerdxr
Cevap : Bedir Savaşı
Soru 23: Bedir savaşında esir alınmış müşrik bir şair bir daha müslümanlar ve İslam
dini aleyhine şiirler yazmamak şartıyla serbest bırakılmıştı Ama Uhut savaşı
öncesinde basının, medyanın, şairlerin önemini bilen Mekke müşrik devleti
köle olan bu şairi fikren devlete bağlı olduğu için dili ve kalemi satın alınarak
devlet rejimini müdafaa nutukları attırdı Mekke müşrik devletinin zorlaması ile
yine İslam’ın aleyhine şiirler yazdırtılan bu şair kimdir?
Cevap : Ebu İzzet
Soru 24: İslam’ın Mekke döneminde bulunmayan, Medine döneminde ortaya çıkan
namaz kılıp, oruç tutup, hacca gittiği hatta cihada dahi iştirak ettiği halde İslam
düşmanlığı yapan, Kur’an okuyup okutturdukları halde tağutun, şirki düzenlerin
ve putların emrinde çalışan müslüman tipleri vardı Uhut savaşına önce katılıp
sonra askerin moralini bozmak için tekrar Medine’ye dönen o gün için başlarında
Abdullah Bin Ubey olan İslam toplumunun kanser kaynağı tiplere İslam’ın verdiği
isim nedir?
Cevap : Münafık
Soru 25: İslam’ın en önemli savaşlarından biri olan Uhut savaşı galibiyetle sona
ermedi Kıyamete kadar Ümmeti Muhammede ders ve tecrübe olacak
bir olaydı İşte Uhut gibi bir savaşın kazanılamamasının sebebi nedir?
Cevap : Peygamberimiz (sav)’in emrinin ihlali (Keyfi hareket etmek)

Soru 26: Bir musibet bin nasihatten yeğdir Akıllı, tarihten ders almasını bilen bir
insanın (Ümmeti Muhammed’in) Uhut savaşından alacağı tek ders vardır
Uhut savaşının ümmete verdiği ders nedir
Cevap : Emre itaat etmek
Soru 27: Ebu Bera adında bir münafık müslüman olduğunu ve Kur’an’ı Kerim’i
öğrenmek istediklerini söyleyip, Peygamber Efendimiz (sav)’den
bulundukları mevkide kendilerine Kur’an öğretmeleri için Kur’an
okutabilecek sahabeler, hafızlar istedi Peygamberimizin izni ile İslam’ı
kabul eden bu yeni insanlara Allah (cc)’ın dinini ve kitabını öğretmek
için 70 tane hafız sahabe, Ebu Bera ismindeki münafık ile yola çıktı
Fakat bu güzide insanlar yolda pusuya düşürülerek şehit edildiler
Bu olayın haberi Allah Resulü (sav)’e ulaşınca çok üzüldü, dayanamadı
hatta namazlarda onlara kunut okudu (beddua etti) Bu hadise İslam tarihinde
70 sahabenin şehit edildiği yerin ismi ile anılır Bu hadisenin adı nedir?
Cevap : Bir-i Mauna hadisesi
Soru 28: Hendek savaşının diğerlerinden farkı bir savunma niteliğinde olmasıdır Bu
savunma Medine’nin düşman gelecek olan tarafına hendek kazılmasıdır
Hendek kazılması yönündeki fikir ise yapılan istişarenin sonucudur
Bu istişarede Hendek kazma fikrini ortaya koyan kimdir
Cevap : Selman-ı Farisi
Soru 29: Umre maksadıyla Mekke’ye gelip kendilerine Kabe’nin olduğu yere
sokulmayacakları haberini alan Allah Resulü (sav), Hz Osman’ı elçi
olarak Mekke’ye gönderdi Daha sonra Hz Osman’ın öldürüldüğü
haberi (yanlış) gelince Efendimiz (sav) elçiyi öldüren bu müşriklerle
savaşmadan vazgeçmeyeceğiz diyerek etrafındaki sahabeleri savaş için
biat etmeye davet etti Sahabeler de ölünceye kadar savaşacaklarına
dair biat ettiler Bu biate ne ad verilir?
Cevap : Rıdvan Biatı
Soru 30: Hicretin 6cı yılında Hac için gelen müslümanlar müşrikler tarafından
Mekke’ye sokulmayıp hatta elçi olarak gönderilen Hz Osman’ın şehit
olduğu (yanlış) haberinden sonra yapılan Rıdvan Biatını duyan müşrikler
o yıl Mekke’ye girilmemesi şartıyla aralarında bir barış anlaşması
yapılmasını teklif ettiler Bu teklif kabul edilerek anlaşmaya gidildi
Anlaşmanın tüm maddeleri ilk görünüşte müslümanların aleyhine gibi görüldü
ise de netice müslümanların yararına sonuçlar çıkan anlaşmanın adı nedir?
Cevap : Hudeybiye Anlaşması
Soru 31: Hudeybiye anlaşmasından sonra müslüman olup Medine devletine
sığındığında anlaşma gereği Mekke polisine Rasulüllah (sav) tarafından
teslim edilen biri vardı Yolda Mekke polislerini öldürerek
Peygamberimiz (sav)’e “Siz sözünüzü tuttunuz Ya Rasulüllah, ben ise
işkenceden kurtulmak istedim” diyerek Medine’den çıkar ama
Mekke’ye de teslim olmadan Medine dışında El-İss denen yere yerleşip
Mekke’nin ticaret kervanlarını vurarak Mekke devletini yıldırdı Aldığı
işaretle bu hareketine Mekke’den müslüman olarak çıkan yeni müslümanları
yanına alarak bu harekete devam eder Mekke devleti yapılan Hudeybiye
anlaşmasını bu şahsın hareketlerine dayanamayarak kendisi bozmak zorunda
kalır Bu sayede İslam’ın ve müslümanların aleyhine olan anlaşmayı lehe
çeviren sahabe kimdir ve İslam tarihinde bu yapılan harekete ne denir
Cevap : Ebu Basir – Vur kac taktigi
Soru 32: Ebu Basir’in vur kac hareketini başlatıp Hudeybiye anlaşmasını
müslümanların lehine çevirmesi anlaşma maddelerinde bulunan ifadelere aykırı
davranmayıp usulüne uygun anlaşmaya sadık kalarak hareket etmesi Allah
Resulü (sav)’in bir siyaseti idi Çünkü anlaşmanın maddesi “Mekke’den bir
müşrik müslüman olup Medine’ye iltica ederse, Medine devleti bu müslümanı
Medine’ye almayacaktı” Bu madde de geçen ifadeye göre Allah Resulü (sav)
Ebu Basir’i Medine’ye almamış ama Medine dışındaki gerilla hareketini
duyunca da ona müdahale etmediği gibi “Keşke Basir yalnız olmasaydı” diyerek
onun yaptığını ima ile kabul etmişti Allah Resulü (sav)’nün bu olaydaki izlediği
siyasetin bize verdiği anlam nedir?
Cevap : Beşer hukukunu müslümanların lehine kullanma siyaseti
Soru 33: Müşriklerin önceden Mekke’ye diktikleri putları Allah Resulü (sav) Mekke
fethinde teker teker işaret ederek putları yıktırdı Her putu işaret edip kırdırırken
bir ayet okuyordu İşte Allah Resulü (sav)’in putları kırarken okuduğu ayet
meali nedir?
Cevap : Hak Geldi Batıl Zail Oldu Batıl yok olmaya mahkumdur (İsra 81)
Soru 34: Huneyn savaşında Allah Resulü (sav), Ebu Hadrat’ı casus olarak Havazin
ahalisi için gönderdi Havazin halkının savaş için hazırlık yaptığını duyan
Peygamberimiz (sav) hazırlıklara başladı Bu savaş için henüz müslüman
olmamış olan Saffan Bin Ümeyye isimli bir kafirden 100 zırh ve silah geri
verilmek üzere alıp Havazin üzerine yürüdü Bu hareketle Allah Resulü
(sav)’in ümmetine verdiği ders nedir?
Cevap : Düşmanla savaşmak için kafirden silah alınabileceği hususu
Soru 35: Münafıkların Küba’da yaptıkları ve Peygamber (sav)’e gelerek orada namaz
kıldırmasını isteyerek yaptıkları yerin meşrulaşmasını istedikleri ama Efendimizin
Hz Cebrail (as)’ın bildirmesiyle kabul etmediği gibi yıktırdığı ve hakkında ayet
inen mescidin adı nedir?
Cevap : Mescidi Dırar
Soru 36: Peygamber Efendimiz (sav)’in zevcelerinin (hanımlarının isimlerini söyleyiniz
Cevap : a- Hz Hatice b- Hz Sevde c- Hz Aişe d- Hz Zeynep
e- Hz Ümmü Seleme f- Hz Hafsa g- Hz Zeynep (Cahşın kızı)
h- Hz Ümmü Habibe i- HzCüveyriyye
j- Hz Safiyye k- Hz Mariyye l- Hz Meymune (R Anhüma)

Soru 37: Peygamber Efendimiz (sav)’in İncil ve Tevrat’ta geçen isimleri nelerdir?
Cevap : İncil’de; Baraklit, Tevrat’ta; Münhemenna
Soru 38: Hz Hacer validemiz Mekke topraklarında oğlu İsmail’e su aramak için Safa
ve Merve tepelerinde koşup dururken, bıraktığı yerde kendi kendine ayaklarını
yere vurarak eşinen Hz İsmail’in ayakları altından Allah (cc)’ın izni ile çıkan
ve bugün dahi müslümanların faydalanıp içtiği, tüm hacıları doyuran, şifalı,
bereketli, bu gün yer itibariyle Kabe’nin altından çıkan suyun adı nedir?
Cevap : Zemzem
Soru 39: Peygamber Efendimiz (sav)’in doğumu ne zamandır?
Cevap : Miladi 571 yılı (Fil vakasının olduğu yıl), Rebülevvel ayının 12ci gecesine
tesadüf eden Pazartesi günü dünyaya geldi
Soru 40: Peygamber Efendimiz (sav)’in annesinin ismi nedir?
Cevap : Vehb’in kızı Amine
Soru 41: Peygamber Efendimiz (sav)’in süt annesinin adı nedir?
Cevap : Hz Halime
Soru 42: Peygamber Efendimiz (sav)’in süt kardeşinin ismi nedir?
Cevap : Hz Şeyma
Soru 43: Peygamber Efendimiz (sav)’in dedesinin adı nedir?
Cevap : Abdulmuttalip
Soru 44: Peygamber Efendimiz (sav)’in babalarının ismi nedir?
Cevap : Abdullah
Soru 45: Peygamber Efendimiz (sav)’in dedesinin vefatından sonra büyüten
amcası kimdir?
Cevap : Ebu Talip
Soru 46: Peygamber Efendimiz (sav) kaç tarihinde Mekke’den Medine’ye hicret etti?
Cevap : 622 yılında
Soru 47: Ganimet ne demektir?
Cevap : Harpte düşmanlardan alınan mal demektir
Soru 48: İslam’da ilk ganimet ve esir ne zaman alındı?
Cevap : Abdullah Bin Cahş komutasında yapılan seriyyede alındı
Soru 49: İlahi vahye göre ganimetlerin taksimi nasıl yapılırdı?
Cevap : Ganimetlerin beşte biri Allah’a ve Resulüne, beşte dördü ise mücahitlere aitti
Beşte bir de beşe ayrılarak Peygamberimiz (sav)’in akrabası, yetimler,
fakirler ve aciz yolculara verilirdi
Soru 50: Hz Peygamber Efendimiz (sav)’in: “Eğer Zeyd Bin Harise şehit olursa
yerine Cafer Bin Ebu Talip, oda şehit olursa komutanlığa Abdullah Bin Revaha
geçsin, şayet oda şehit olursa müslümanlar içlerinden birini seçsin” diyerek
orduyu gönderdiği ve bu tüm söyledikleri şeylerin gerçekleştiği savaş hangisidir?
Cevap : Mute savaşı
Soru 51: Ehli Beyt kimdir?
Cevap : Peygamber Efendimiz (sav)’in aile fertleri ve bunların soyundan gelenlere denir
Soru 52: Peygamber Efendimiz (sav)’in kaç adı vardır söyleyiniz
Cevap : Dört adı vardır: a-Ahmet b-Muhammed c-Mustafa d-Mahmut
Soru 53: Yaşı yirmiyi geçmediği halde, aralarında büyük sahabelerin de bulunduğu,
Bizanslılara karşı savaşan İslam ordusuna Rasulüllah (sav) tarafından
atanan sahabedir Bu atamayı dünyadan göç etmeden birkaç dakika
evvel ve Azrail (as)’ın yanında iken son sözleri nedir?
Cevap : Üsame Bin Zeyd (ra) (“Üsame’nin ordusu cihada gitsin”)
Soru 54: İslam Medine devletini Efendimiz (sav) kurduktan sonra devletler bazında
İslam’ı tebliğ için hangi ülkelere elçi ve mektup göndermiştir?
Cevap : Habeşistan, Mısır, Doğu Roma İmparatorluğu ve İran
Soru 55: Efendimiz (sav)’in Refikül Ala’ya (Büyük dosta-Cenabı Allah’a) kavuşma
olarak tarif ettiği vefatı kaç yaşında olmuştur
Cevap : 63 yıl olmuştur
Soru 56: Tebuk seferine katılmadığı için Peygamber Efendimiz (sav) ve ashabının
kendisiyle (hakkında ayet nazil oluncaya kadar) 50 gün konuşmadığı
sahabe kimdir?
Cevap : Kab Bin Malik
Soru 57: Medine’de münafıkların başı olan hainin ismi nedir?
Cevap : Abdullah Bin Ubeyy Bin Selul
Soru 58: Peygamber Efendimiz (sav)’in vefatından sonra kendisini peygamber ilan
eden ve sonra Yemame’de Vahşi tarafından öldürülen sahtekar kimdir?
Cevap : Müseylemetül Kezzap
Soru 59: Peygamber Efendimiz (sav) kaç yaşında peygamber oldu ve ne kadar süre
peygamberlik yaptı?
Cevap : 40 yaşında peygamber oldu, 23 yıl peygamberlik yaptı
Soru 60: Habeşistan’a yapılan hicret hakkında bilgi veriniz?
Cevap : İlki 615 yılının Recep ayında aralarında Hz Osman ve ailesi Rukiye’nin de
bulunduğu 12 erkek ve 4 kadın olarak üç ay devam etmiş olan hicrettir
İkincisi ise 616 yılında 82 erkek, 21 kadın Cafer Bin Ebu Talip
başkanlığında yapılmıştır
Soru 61: İslam’ın ilk düşmanlarından bir kafir vardı ki bu her zaman işkence eder,
alay eder ve müslümanları rahat bırakmazdı Abdullah İbni Mesud’u yere
ellerini ve ayaklarını bağlayıp ona işkence yapmış hatta dini ile alay dahi etmişti
Sonunda Bedir savaşında Efendimiz (sav)’in ondan bana haber getir emri ile
savaş meydanında bulup elleri ve ayaklarının eklem yerlerinden ayrı ayrı dört
kılıç darbesiyle yerde olduğunu görüp önce İslam’ı son bir kez daha tebliğine
şiddetli cevap alması üzerine kafasını keserek sonra onun kulaklarını delip ip
takıp sürükleyerek Peygamberimizin yanına getirdiği Allah düşmanı kafir kimdir?
Cevap : Ebu Cehil (Cehaletin babası)
Soru 62: Mescidi Nebevinin bir tarafında, evsiz ve yurtsuz olanların ve fakir
müslümanların barınması için bir gölgelik yapılmıştı Buranın üstü kapalı ise de
etrafı açıktı ve burası bir ilim yuvası idi Hatta en çok hadis rivayet eden
Ebu Hureyre (ra)’da burada yetişmişti Bu ilim yuvasının ismi nedir?
Cevap : Ashabı Suffa
Soru 63: Peygamberimiz (sav)’in annesi Amine hatunun sadık hizmetçisidir Hz
Amine hatunun vefatından sonra Peygamberimizi dedesi Abdulmuttalib’e teslim
eden ve Efendimiz (sav)’in “Annemden sonra annem sensin” dediği bu sadık
hizmetçi kimdir?
Cevap : Ümmü Eymen
Soru 64: Peygamber Efendimiz (sav)’in kaç çocuğu vardı isimleriyle birlikte söyleyiniz
Cevap : Yedi çocuğu olmuştur Dördü kız, üçü erkektir Kızları: Zeynep, Rukiye,
Ümmü Gülsüm ve Fatıma’dır Erkek çocukları: İbrahim, Kasım ve Abdullah’tır
Soru 65: Hz Ömer (ra)’ın müslüman olması kız kardeşi ve eniştesinin müslüman
olduklarını öğrenip onları ve Rasulüllah (sav)’i öldürmek niyetiyle gelirken
eniştesinin evinin yakınında duyduğu Kur’an’dan etkilenmesi sonucunda olmuştur
Hatta onları dövmesine rağmen yine de tekrar dinlediği eniştesinin okuduğu
surenin, kız kardeşinin ve eniştesinin isimlerini söyleyiniz?
Cevap : Taha suresi, Kız kardeşi; Fatıma, eniştesi; Said
Soru 66: Bedir savaşında kaç müslüman şehit oldu, kaç kafir öldürüldü?
Cevap : 14 müslüman şehit oldu ve 70 kafir öldürüldü
Soru 67: Uhut savaşında şehit olan müslümanların sayısı kaçtır?
Cevap : 72 müslüman şehit olmuştur
Soru 68: Efendimiz (sav)’i hicret esnasında yakalayıp Darun Nedve denen müşrik
meclisinden hediye almak isteyen ama atının ayakları çöle batarak hedefine ulaşamayan kimdir?
Cevap : Süreka
Soru 69: Ezanı Muhammedi’yi rüyasında gören sahabe kimdir?
Cevap : Abdullah Bin Zeyd
Soru 70: Uzza isimli putu kıran sahabe kimdir?
Cevap : Hz Halit Bin Velid
Soru 71: Rasulüllah (sav)’in şairinin ismi nedir?
Cevap : Hassan Bin Sabit
Soru 72: Peygamber Efendimiz (sav) ilk olarak peygamberliğini açıkça ilan ettiği yer
neresidir ve ilk olarak ona karşı çıkan kimdir?
Cevap : Safa tepesinde ve ona ilk karşı çıkan amcası Ebu Leheb’tir
Soru 73: Peygamber Efendimiz(sav)’in son katıldığı savaş hangisidir?
Cevap : Tebuk savaşı
Soru 74: Uhut savaşında Peygamber Efendimiz (sav)’in kılıcıyla savaşan sahabe kimdir?
Cevap : Ebu Dücane
Soru 75: Peygamber Efendimiz (sav)’in tebliği Mekke dışına çıkarmayı
düşündüğünde aklına ilk gelen yer Taif olmuştu Çünkü orada tanıdık kapısına
varabileceği akrabaları vardı Ama Taif ona beklediği gibi değilde Ebu Leheb’in
emriyle sert bir şekilde cevap vermiş hatta taşlamışlardı İşte bu yolculukta
Efendimiz (sav)’e eşlik eden bir sahabe vardı Bu insan atılan tüm taşlara göğüs
germişti Bu yiğit insan kimdir?
Cevap : Zeyd Bin Harise
Soru 76: Hendek savaşına adı verilen hendeklerin uzunluk, boy ve eninin ölçüleri ne kadardır?
Cevap : Uzunluğu: 5,5 km, derinliği: 5 m, eni:9 m dir
Soru 77: Peygamber Efendimiz (sav)’in İştika (yağmur isteme) namazı kılarak dua
edip namaz biter bitmez hemen yağmurun yağmaya başladığı bir bölge vardı
Mescidi Nebevinin karşısında olan bu yere Efendimiz (sav) sıcak havalarda
gider ve orada gölgelenirdi Çünkü bir bulut orayı devamlı ferah tutardı
Buraya daha sonra bir mescit inşa edildi Bu mescidin adı nedir?
Cevap : Gamame mescidi (Bulut mescidi)
Soru 78: Peygamber Efendimiz (sav)’in doğduğu gece hangi tarihi olaylar meydana
geldi?
Cevap : a-Kisra sarayında 14 sütun yıkıldı b-Mecusilerin ateşleri söndü c-Sava gölü
kurudu
Soru 79: Tövbe suresinde kendisinden bahsedilen, Peygamber (sav)’in ilk inşa ettiği
mescit olarak bilinen mescit hangisidir?
Cevap : Kuba mescidi
Soru 80: Peygamber Efendimiz (sav) Mekke hayatında öyle bir yıl yaşadı ki o yıl
amcası Ebu Talip vefat etmiş, amcasının vefatından üç gün sonra zevceleri
Hz Hatice (ra) ahirete göç etmişti Aynı yıl müslümanlara ambargo
uygulanmış ve zor durumda bırakılmıştı Bu yıl Efendimiz (sav) için sıkıntılı
olmuştu İslam tarihinde bu yıla verilen isim nedir?
Cevap : Hüzün yılı




_________________
KENDİNİ HAK İLE MEŞGUL ETMEZSEN,BATIL SENİ İŞGAL EDER
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://gelresule.turkproforum.com
 
Siyer - Soru ve Cevaplar
Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Astral seyahat hakkında...(Soru cevap )

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Gelresule Foruma Hosgeldiniz... www.gelresule.turkproforum.com :: Islamda Soru Ve Cevaplar :: Bilmediginiz Soru Ve Yanitlari Burada Paylasabilirsiniz-
Buraya geçin: